Logo

The Art Studio

February, 2015 · By Peter DeLucchi

Three years ago, we left San Francisco to embark on a journey of ‘finding more space’. Our goal was to find a space where I could have an art studio and my now wife, then girlfriend could have a home office. We didn’t have to look long before we had our eyes set on the Cotton Mill Studios. The CMS is an old cotton mill built in the late 1800’s.  When I was a kid, this building was a self serve storage facility.  Almost ten years ago, the CMS was converted into work/live lofts.

We fell in love with the Cotton Mill immediately, and it wasn’t long before we were moving in. Our space is a large open area with about a third of it lofted. Upon moving in, the empty concrete floors were a thrill to fill with our ideas of home and business.

First, I needed to build a partial height wall to serve as a perimeter for the studio and workshop. I set off to find salvage wood, and found most of it close by in Oakland, and the fir for the front facing wall I removed from and old feed and grain mill in Petaluma that was being demolished. We love the warm look of the old wood and it separates our space nicely while utilizing a style matching the existing materials and mood of the Cotton Mill.

Peter DeLucchi Half Wall Project
Salvage wood from an old feed and grain mill in Petaluma repurposed to serve as a partial height wall between my art studio and the rest of our suite.

Peter DeLucchi Half Wall Project
Connecting the stud wall to the footprint floated on top of the concrete floor. Two large workbenches now stand on top of the wood surface.

Peter DeLucchi Half Wall Project
Hanging the beautiful old tongue and groove douglas fir.

Peter DeLucchi Half Wall Project
A double door creates a six foot wide opening to move large equipment, artwork, and allow extra light to enter the rest of the space as well.

Peter DeLucchi Half Wall Project
The douglas fir panels were buffed with beeswax and orange oil for a classic, minimal finish.

Peter DeLucchi Art Studio photo by Josj LaCunha
Our cozy reading and living room area. Photo By Josh LaCunha.

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Peter DeLucchi San Francsico Born ArtistTags: , , , ,

Leave a Comment

Thank you for leaving a comment!
* Required fields